Tjärdoftande och gaffelriggade Holmöslupen trafikerar sommartid sträckan Byviken på Holmön – Stora Fjäderäggs fyrplats. Båten är en rekonstruktion av en seglande handelsslup som tidigare var vanlig i dessa farvatten.

Idag utgörs passagerarna av ornitologer, dagsturister och gäster på väg ut till STF-vandrarhemmet i öns fyrvaktarbostäder. 

Färden från Byviken på Holmön förbi Sköthällan, Trappudden och Lill-Fjäderägg och ut till hamnen i Själahällskroken på Stora Fjäderägg tar 40–60 minuter beroende på väder och vind. Den som vill får delta aktivt i seglingen. Tidigare seglarvana behövs inte. Slupen tar 12 passagerare. Flytvästar finns till alla. Bokning är obligatorisk och ska ske senast dagen före avresan.

Pris Byviken – Fjäderägg tur och retur enligt ordinarie turlista, under högsäsong ut till fyrplatsen mitt på dagen och åter till Holmön på eftermiddagen:

  • vuxen tur och retur 240 kr
  • barn 5–15 år i familjens sällskap 120 kr (yngre barn reser gratis)

Om inget annat är avtalat avgår Holmöslupen kl 13.30 från Holmön under sommarsäsongen. Hemresan sker kl 15 från Stora Fjäderägg.

Vid extraturer utanför tidtabell gäller särskild prissättning.
Betalning av båtresa och logi sker till värden på vandrarhemmet.
OBS! Vi kan inte ta kontokort, ta därför med kontanter, betala med Swish eller boka och betala via Svenska Turistföreningens hemsida, www.svenskaturistforeningen.se/storafjaderagg.

I en bouppteckning från 1926 finns följande beskrivning av Holmöslupen:

"Slupen var byggd som en stor skötbåt, med vissa detaljolikheter, till exempel en akterspegel. Lastade 40 strömmingstunnor, 50-60 säckar mjöl och annat, samt 20 och fler karlar. Med dessa gjordes uppköp för hela byn kring marknadshelger. Båtarna hyrdes av byns olika gårdar och det blev 3-4 resor, eller t.o.m. 5 innan allt var klart. Slupen riggades med gaffelsegel, i gamla dagar däremot stort råsegel - liksom på alla båtar."