fyren

Stora Fjäderägg är historisk mark, centrum för fiskets och säljaktens folk på fiskegrunden under skimrande sommarnätter och på vårvinterns förrädiska sälisar. Här möttes under medeltiden fiskelag från Väster- och Österbotten, Gävlefiskare och fiskarlappar i kamp om glänsande strömmingsskördar runt Fjäderägg, på Storgrundet och på Mikkelsgrundet. Hyddbottnar, labyrinter, kompassrosor, gistvallar, fiskestugor och grunden efter ett fiskarkapell vittnar om en vital och särpräglad jakt- och fiskekultur.

Fyren på Stora Fjäderägg uppfördes 1851. Carl Anton Stenman blev den förste väktaren. Ensam och 19 år gammal, ansvarar han för påfyllning av fyrens rovoljelampor, putsning av speglar och daglig lyftning av det tunga lod som drev spegelapparaten runt och spred fyrljuset över hav och land.  

Dagens besökare stannar gärna en natt eller två i vandrarhemmet i öns fyrvaktarlänga. Här kan man uppleva Bottenvikens ljusa sommarnätter, fantisera om livet på fyrplatsen i en gången tid, utforska öns sevärdheter och – på sensommaren – ta del av verksamheten vid fågelstationen i fyrmästarbostaden.